Poate parea un subiect banal, insa daca dati un search pe Google o sa vedeti o multime de recenzii negative si foarte multi cumparatori nemultumiti de lenjeriile de pat pe care le-au achizitionat online. Este important sa alegem o lenjerie de calitate cu care sa ne simtim bine in timpul noptii si care sa nu ne ofere surprize neplacute.
Poate si tie ti s-a intamplat sa achizitionezi un set de lenjerii noi si la prima spalare vopseaua sa se curete de pe ea. Sau poate ti s-a intamplat sa ca lenjeria recent achizitionata sa se degradeze rapid ori chiar produsul pe care l-ai primit sa nu corespunda cu cel de pe site. Din pacate, sunt situatii prin care majoritatea am trecut cel putin o data prin ele, iar pentru ca experienta sa nu se mai repete, am pregatit un material despre care vom discuta pe larg despre lenjeriile de pat si la final va vom oferi o serie de sugestii bune si magazine de incredere unde puteti achizitiona oricand fara teama unui alt esec.
Atunci cand achizitionezi o lenjerie de pat, primul aspect de care trebuie sa tii cont si care este si cel mai important se refera la materialul din care aceasta este realizat. Astfel ca avem mai multe variante:
Bumbacul satinat : lenjeriile din bumbac satinat reprezinta o varianta foarte populara, calitatea fiind una medie, iar pretul foarte atractiv. Tesatura acestora este mai subtire, insa foarte placuta la atingere. Pretul accesibil se datoreaza faptului ca satinarea se realizeaza prin adaos de microfibra ceea ce reduce considerabil costurile productiei, iar produsul obtinut este unul accesibil tuturor bugetelor. Insa, variantele de lenjerii realizate din proportie de 100% din bumbac satinat sunt mai costisitoare.
Finet : acest tip de material a devenit mai popular in ultimii ani in tara noastra, datorita tesaturii foarte groase. In general, anotimpul prielnic pentru a folosi o astfel de lenjerie este iarna. Exceptand tesatura foarte groasa, materialul este destul de asemanator cu cel de bumbac satinat, calitatea fiind, deopotriva, una medie. Adaosul de microfibra in acest caz este de aproximativ 20%, fiind ideal pentru sezonul rece
Bumbac 100% : este, fara doar si poate, cel mai cunoscut tip de material. Mai este cunoscut si ca Bumbac Ranforce. Tesatura lenjeriilor realizate din bumbac in proportie de 100% deste putin mai dura, tocmai pentru ca nu contine microfibra sau poliester, ceea ce face produsul mai calitativ atat din punct de vedere al rezistentei, cat si tactil, prevenind totodata decolorarea si deteriorarea materialului. Calitatea este una superioara daca il comparam cu primele doua variante, iar bumbacul poate fi folosit atat in sezonul cald, cat si in sezonul rece. De asemenea, pretul unei lenjerii din bumbac variaza si putem spune ca exista variante accesibile oricarui buget.
Satin Deluxe : este vorba despre bumbacul 100% satinat, fiind o tesatura foarte fina si placuta la atingere datorita insertiei de satin din compozitia bumbacului. Senzatia la atingere este una incantatoare, fiind o alegere excelenta in sezonul cald. Insa, pe de alta parte, pretul pentru un astfel de produs este mai piperat, iar variantele mai ieftin, cu siguranta, nu au in compozitie Satin Deluxe.
Bambus : putem gasi modele de lenjerii de pat realizate si din fibre de bambus. Substanta care se obtine din aceste fibre se numeste vascoza. In general, un astfel de asternut prezinta in compozitie bumbac in proportie de 50% si vascoza in proportie de 50%. Textura unei astfel de lenjerii este foarte fina si placuta, calitatea fiind comparabila cu cea a satinului deluxe. Pretul unei astfel de lenjerii este unul mediu spre ridicat, insa calitatea este superioara.
Flanel : este un material usor pufos, flanelat, in compozitia caruia gasim bumbac. Lenjeriile din flanel sunt o optiune foarte buna in sezonul rece. Pretul acestora este unul mediu, fiind o varianta destul de accesibila.
Cocolino : lenjeriile din aceasta gama prezinta o textura si compozitie similara cu a paturilor Cocolino. Sunt groase si pufoase, asigura o caldura foarte buna in sezonul rece, dar si confortul de care aveti nevoie. Pretul unei astfel de lenjerii este unul rezonabil.
Jacquard : aici apare o dilema pe care o intalnesc des. Jacquardul este considerat, in general, ca fiind un material, insa, de fapt, el este o tesatura, foarte asemanatoare dantelei, ce poate fi realizata din bumbac, microfibra, satin ori alte materiale. De exemplu, o lenjerie realizata in proportie de 100% din bumbac poate contine insertii de jacquard sub diverse forme. In general, pretul unei astfel de lenjerii este unul mai piperat fiindca are la baza o prcedura destul de complexa, insa rezultatul este unul deosebit.
Dupa ce am pus la punct detaliile referitoare la materialul din care este realizata lenjeria, acordati o mare atentie dimensiunilor acesteia. In general, cand alegeti cearceaful pentru saltea, aveti in vedere sa alegeti o varianta mai mare, fie ca il lasati sa atarne in afara saltelei, fie ca este introdus sub ea. Exceptii sunt situatiile in care optati pentru cearceafuri cu elastic, ce trebuie alese in functie de marimea exact a dimensiunilor saltelei.
Totodata, foarte importante sunt pernele si lenjeria pe care o alegem. Daca pana acum ceva timp erau foarte populare pernele patrate de 70 x 70 cm, ei bine, actualmente acestea au inceput sa dispara fiindca sunt incomode. Astfel, producatorii au inceput sa fabrice preponderent perne dreptunghiulare de 50 x 70 cm, care sunt mult mai confortabile si mai indicate pentru o pozitie corecta a zonei gatului, capului si spatelui. In consecinta, cele mai multe lenjerii de pat au fete de perna in forma dreptunghiulara.
Un alt aspect foarte important se refera la modul in care spalam lenjeria de pat. Sigur ca aceasta poate fi spalata in masina de spalat rufe, insa, sunt foarte importante conditiile in care este realizat acest procedeu. In general, nu tipul materialului dicteaza conditiile de spalare, ci mai degraba, imprimeul. In principiu, temperatura potrivita de spalare pentru lenjeriile colorate este de 30 de grade Celsius, iar pentru cele simple, uni sau albe de 60 de grade Celsius. Insa, ar fi bine sa verificati si eticheta pentru ca, de regula, sunt mentionate conditiile de spalare potrivite.