15 ianuarie 2025

Oferte actuale de la magazine de renume:

Descopera ofertele de Revolutia Preturilor doar la eMAG!

 

Chiar daca zbaterea ochiului este, de multe ori, perceputa pe baza superstitiilor din popor, adevarul este ca acest fenomen are la baza explicatii medicale pe care trebuie sa le cunosti. In termeni de specialitate, spasmul ocular reprezinta doar un disconfort minor, o necesitate de relaxare si de incetare a activitatii stresante, ce dispsare de la sine la fel de repede precum apare. Exista, insa, si situatii in care zbaterea ochilor poate semnifica prezenta unor afectiuni mai severe.

In continuare, va vom explica ce inseamna aceasta tulburare pentru a fi cat mai bine informat despre sanatatea ochilor tai!

Ochii care se zbat din punct de vedere medical

Blefarospasmul sau zbaterea ochiului semnifica miscarea involuntara sau clipirea anormala a pleoapei. Se poate intampla de maim ulte ori intr-o zi, iar in cazuri mai severe poate afecta chiar si vederea. Este nevoie de un muschi specific pentru deschiderea pleoapei si de un alt muschi pentru a o inchide, orice problema aparuta la acest nivel poate conduce catre aparitia acestei tulburari.

In functie de cauza si severitate, zbaterea ochiului poate fi de mai multe tipuri, dupa cum urmeaza:

  • Zbatere minora – este asociata cu problemele zilnice precum stres, oboseala, consum excesiv de confeina si asa mai departe. DE asemenea, mai poate aparea acest disconfort si daca pe cornee exista ceva sau pe membrana care acopera suprafata anterioara globului ocupar si fata posterioara a pleoapei. Aceasta poate conduce, in acelasi timp, si la iritatie si lacrimare excesiva.
  • Blefarospasm benign esential – poate aparea la orice varsta adulta si are tendinta de ase agrava pe masura trecerii timpului. Desi nu este o boala grava, cazurile mai severe de blefarospasm bening poate afecta viata de zi cu zi. In stadiu incipient, poate aparea iritatie la nivelul ochiului si clipit neintrerupt. Pe masura ce boala avanseaza, este posibil sa va confruntati cu sensibilitate la lumina, vedere incetosata, precum si spasme faciale.
  • Spasmul hemifacial – este mai rar decat blefarospasmul si vizeaza muschii de la nivelul gurii si pleoapei.  Spre desebire de celelalte doua variante, aceasta afecteaza o singura parte a fetei si este cauzata, deseori, de compresia unei artere sau a unui nerv facial.

Simptome si Diagnosticare

Frecventa si severitatea pot varia, iar daca in unele cazuri, ochiul se poate zbate la fiecare 2-3 secunde, in alte situatii, ritmul poate fi mult mai lent.

Durata alterneaza si ea, desigur, putand varia de la cateva zile sau chiar mai mult. In unele cazuri, problema dispare complet, insa in alte situatii, spasmul revine dupa o anumita perioada de repaus.

In cele mai multe situatii, pleoape superioara este cea care se zbate si chiar daca ambii ochi se pot confrunta cu acest spam, de regula, problema este prezenta la un singur ochi. Totodata, nu confundati zbaterea ochiului cu ambliopia, o problema oculara care se poate manifesta prin caderea pleoapei superioare.

Impreuna cu spasmele oculare, va mai puteti confrunta si cu alte simptome precum iritatie, clipit mai des, sensibilitate la lumina, ochi uscati, tulburari de vedere si spasme faciale.

Pentru a afla cauza problemei, medicul oftalmolog va realiza o anamneza, un examen clinic general si o examinare oculara pentru a putea elimina potentialele cauze si factori de risc. Dupa ce alte cauze au fost eliminate, atunci doctorul va poate pune diagnosticul de spasm hemifacial sau blefarospasm bening esential, in functie de rezultate.

Cauzele ochiului care se zbate

Pleoapa se poate zbate din cauza semnalelor anormale existente fie la nivelul creierului, fie la nivelul muschilor faciali. Printre cauzele comune se numara oboseala, stresul, consumul de cofeina, alcoolul, iritatia ochilor, dar si anumite medicamente.

Mai rar, spasmul ocular poate fi asociat cu anumite tulburari ale sistemului nervos sau ale creierului precum boala Parkinson sau scleroza multipla.

Daca nu sunteti siguri de cauze, atunci apelati cat mai rapid la un specialist si mergeti la o consultati pentru a primi un diagnostic exact, dar si tratamentul adecvat.

Tratament

Tratamentul variaza in functie de cauza si severitate. Deseori, zbaterea ochiului reprezinta o problema temporara, care dispare de la sine.

Insa, atunci cand ea persista sau este prea severa, medicul poate recomanda una dintre urmatoarele variante de tratamente:

  • Tratamentul medical – daca problema persista mai multe saptamani sau daca duce la imposibilitatea deschiderii ochiului. Tratamentul consta in injectii, o anumita substanta fiind introdusa sub pielea din jurul ochilor pentru relaxarea si slabirea muschilor.
  • Remedii naturiste – atunci cand cauza nu consta intr-o problema severa. Printre aceste remedii se numara: compresele calde, evitarea cofeinei, relaxarea ochilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *